Kisgyerek koromban sokszor csináltunk otthon sütőtököt, midenki odavolt érte. Valahogy másik felhasználási módja eszünkbe sem jutott. Ezt a receptet egyébként Erdélyből szereztem, olyan laktató, hogy majdnem főfogásnak is beillik. Lágyan adja vissza a sütőtök ízét, nem tolakodó, olyanok is szeretik, akik amúgy a tököt szinte semmilyen formában nem hajlandók megenni (pl. az öcsém). Elkészítésében szinte a leghosszabb idő a sütés, maga a leves 20-25 perc alatt készen van. A recept 4 személyre szól.
- kb. 1 kg sütőtök
- 1 fej vöröshagyma
- 1 nagyobb krumpli
- 1 alma
- 1 dl tejszín
- 2-3 ek. méz
- füstölt szalonna (ha lehet kolozsvári)
- 1 húsleves kocka
- só, bors, kakukkfű
- kevés pirított tökmag a díszítéshez
A tököt félbevágva kb. 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt megsütöm. A hagymát finomra vágom, néhány csepp olajon üvegesre párolom, majd hozzáadom a kakukkfüvet. Rácsorgatom a mézet és karamellizálom. Ezután beledobom kockára vágott almát és burgonyát, megsózom, hozzáadok kb. 1,2 liter vizet és a húsleves kockát. Addig kell főzni, ameddig a krumpli megpuhul. Lehúzom a tűzről és a tök kikapart húsát hozzáadom. Botmixerrel összeturmixolom, megborsozom, beleteszem a tejszínt. Még egyet rottyantok rajta, majd tálalom. A szalonnát előzőleg kisütöm és a kitálalt levesre szórom + még tökmaggal díszítem.
Örömödre!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.